O društvu Obrtniški pevski zbor Sekcije KD Pavza

Obrtniški pevski zbor

V Selnici je petje, zlasti zborovsko, že od nekdaj tradicija. Ljubezen do petja in kulturne dediščine sta bila med vzroki, ki so ljubitelje petja spodbudili k ustanovitvi moškega pevskega zbora, katerega člani se družijo in prepevajo že 32 let. Glavni pobudnik in ustanovitelj tedaj 32-članskega zbora je bil Anton Pokeržnik. Zbor je idejno in finančno podprla Obrtna zbornica Ruše, s katero zbor sodeluje še danes; od tod tudi ime Obrtniški moški pevski zbor. Zbor je bil ustanovljen jeseni 1982 in od prvega ustanovnega občnega zbora, 28. januarja 1983, neprekinjeno deluje. 

Strokovno vodstvo takrat dvaintrideset članskega zbora je prevzel prof. Milko Homer, za njim pa učiteljica glasbe Marinka Šober, ki je zbor vodila 20 let. Nazadnje je bil zborovodja Gregor Zavec za njim pa je vodenje prevzel skladatelj in profesor glasbe Tadej Kušar. 

Ob občinskem prazniku, 23. maja 2007, je obrtniški moški pevski zbor KD Pavza prejel občinsko priznanje za 25 let uspešnega dela. S priznanji in značkami Jakoba Gallusa Petelina pa so bili nagrajeni tudi dolgoletni pevci zbora.

Čeprav so pevci amaterji, pojejo poleg ljudske zborovske pesmi tudi zahtevnejše avtorske skladbe, renesančne napeve, nabožne in črnske duhovne pesmi ter dalmatinske pesmi. 

Zbor nastopa v krajih naše občine in drugod po Sloveniji . Za njimi so tudi številna gostovanja v tujini: v Avstriji, v Parizu, Berlinu, Nűrnbergu, Műnchnu,Feuchtu, Kőszegu na Madžarskem, na Reki …

Njihovemu petju lahko prisluhnete na kaseti » Štajerski fantič« in številnih zgoščenkah.

Vsako leto se pevci udeležijo vsaj enih intenzivnih vaj in poleg drugih nastopov organizirajo  tradicionalni letni koncert, ki mu vselej prisluhne več kot štiristo poslušalcev.

Dolgoletni predsednik Obrtniškega pevskega zbora je bil Jurij Lep, ki je zboru predsedoval petindvajset let. Marca 2009 je bil na letnem zboru članov KD Pavza imenovan za častnega predsednika društva. Predsedovanje zboru sta za njim odlično opravljala Bernard Rajh in Ervin Šteger.

Od decembra leta 2013 je zboru predsedoval Janko Stojković. Na zadnjem letnem zboru članov društva pa je žezlo zbora prevzel mladi baritonist Primož Rajh.Primož Rajh; 031/327-910; rajhec@gmail.com

Primož Rajh; 031/327-910; rajhec@gmail.com
 

Zborovodja

Skladatelj in profesor glasbe Tadej Kušar je zaposlen na Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru, kjer deluje kot profesor glasbe, učitelj nauka o glasbi ter mentor in dirigent godalnega in pihalnega orkestra Glasbene šole Antona Martina Slomška. Priredbe predvsem slovenskih ljudskih in slovenskih popevk so izvajale že številne vokalne skupine in pevski zbori v Sloveniji, dve priredbi sta bili tudi nagrajeni na Sozvočenjih. Je umetniški vodja Vokalne skupine Ars in zborovodja obrtniškega pevskega zbora Pavza.
V zboru pojejo:

  • prvi tenor: Vincenc Sternad, Boris Rauh , Damijan Šteger, Rudi Vavh, Janko Stojković, Simon Hauptman, Jože Vavh;
  • drugi tenor: Milan Kure, Darko Žunko, Franc Gorenšek, Benjamin Perkuš, Primož Maučnik, Jernej Kirbiš, Miloš Kukovič;
  • bariton: Primož Rajh, Srečko Roj, Marijan Kukovič, Marko Mori, Matic Ketiš, Janko javornik;
  • drugi bas: Jurij Lep, Marijan Dobaj, Vinko Deželak, Aleksander Sila in Jadran Rudec.Obrtniški moški pevski zbor KD Pavza, koncert ob 35 letnici delovanja 22. 4. 2017

 

KD Pavza Selnica ob Dravi

Slovenski trg 4, SI-2352 Selnica ob Dravi

E-pošta: kdpavza@gmail.com